081210-2

Nu e jag klar med turbin delen, tillsvidare. Vi kommer säkert ändra massor men har centrerat upphängningen så att den ligger i tyngpunkten, längled så att den inte skall bli framtung. Här är den nya renderingen:

Krister kom med en bra fråga gällande att turbinerna är så långa. Jag tror att del så får turbinen bättre luftmotstånd när den snurrar snabbt, detta pga att avlösninen blir mjukare, och när en turbins "Skopa" ligger så att den inte påverkas av vinden så kommer fortfarande kraft erhållas genom att det blåser på den förlångda delen.

Principen är som en vanlig liten vindsnurra men med lite mer avancerad aerodynamik. Vi hade tänk att tillverka turbinerna i 1 mm plåt men risken är att konstruktionen fortfarande blir för tung och ett mycket stort moment kommer vilja böja stöttorna. Man skulle alternativt kunna använda material som segelduk som du spänner med vajer och plywood för att få ned vikten, men samtidigt är det bra att ha lite vikt för att få en stabil rotation. Optimering kommer.

Du kan också justera hur långt från rotationscentrum varje turbin kommer ligga. Om den ligger närma kan man ha större turbiner och få mer varvtal, samtidigt som du kan få större moment om du placerar turbinen långt från rotationscentrum.

081210

Hej, sitter nu med calle i skolan och konstruerar lite. Jobbar med att få turbin och stöttor/stag att vara centrerade över tyngdpunkten. Det finns förvånandsvärt bra verktyg i solidworks för detta. Du använder tools > mass properties och ser då nästan all teknisk data. Märkte att den väger lite mycket, över 6kg i hel assembly. Funderar därför på att göra den högre och kortare för att får mer aerodynamisk yta.

Calle sitter och jobbar med strukturen och konstruerar den tallrik som axeln skall sitta i och ben. Vi ska sedan sätta ihop en assembly så vi får lite ordning på hur det skall se ut.. Ska fortsätta jobba nu, här är bild på första renderingen:


081209

Idag så satt jag lite i skolan och caddade upp axel med turbin, ska ta bild ifrån photoworks imorgon och illustrera hur jag tänkt mig. Sedan är det såklart väldigt beroende av vad vi får tag på för delar. Att bygga strikt orthodoxt är alltid väldigt dyrt. 

Anders skulle iallafall ha som uppgift att leta reda på en axel, eftersom vi kommer att bygga mycket efter axeln. Men får uppdatera med imorgon då vi antagligen haft studiepass! 



081203

Hej, först och främst så har arbetet inte gått så mycket framåt sedan senast. Vi har alla 3 haft mycket i skolan och jag måste göra turbinen i cad, så man kan modifiera den sedan efter behov. Men efter nästa vecka(matteprov) så e de väl hyfsat lugnt, även vårtermin så får jobba dubbelt så mycket då. 

Idag så började att göra en axel att sätta stöttor på, det går framåt lite iallafall men. Men skall försöka skynda på lite nu och vi snackade om att träffas några dar på jullovet och jobba.. Får se men fan de ska bli klart och det ska bli bra i slutändan ialalfall. Calle har kommit hyfsat långt på sin del och vi bollar lite idéer varje dag så det funkar bra. 

RSS 2.0