081210-2

Nu e jag klar med turbin delen, tillsvidare. Vi kommer säkert ändra massor men har centrerat upphängningen så att den ligger i tyngpunkten, längled så att den inte skall bli framtung. Här är den nya renderingen:

Krister kom med en bra fråga gällande att turbinerna är så långa. Jag tror att del så får turbinen bättre luftmotstånd när den snurrar snabbt, detta pga att avlösninen blir mjukare, och när en turbins "Skopa" ligger så att den inte påverkas av vinden så kommer fortfarande kraft erhållas genom att det blåser på den förlångda delen.

Principen är som en vanlig liten vindsnurra men med lite mer avancerad aerodynamik. Vi hade tänk att tillverka turbinerna i 1 mm plåt men risken är att konstruktionen fortfarande blir för tung och ett mycket stort moment kommer vilja böja stöttorna. Man skulle alternativt kunna använda material som segelduk som du spänner med vajer och plywood för att få ned vikten, men samtidigt är det bra att ha lite vikt för att få en stabil rotation. Optimering kommer.

Du kan också justera hur långt från rotationscentrum varje turbin kommer ligga. Om den ligger närma kan man ha större turbiner och få mer varvtal, samtidigt som du kan få större moment om du placerar turbinen långt från rotationscentrum.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0