080924

Hejsan, 

Vi kom på att vi skulle ta oss en titt på generatorn idag när vi inte hade nån MA Diskret på eftermiddan. Hoppas att den funkar bra men alla ytor där kontakt sker var väldigt rostiga så vi har valt att byta alla skor/muttrar/brickor till nya fräscha. Detta har vi valt att göra för att rostiga anläggningsytor ger en mindre area av kontakt(dvs sämre kontakt), och för att vi planerat att testa den inne på fordon nästa onsdag eller i veckan. Vi behöver också kablar i rätt dimension. Just nu har vi bara kvar stumparna kvar för att kunna ersätta med likadan kabel. Vi kommer antagligen behöva ganska lång kabel senare, eftersom vi kommer att montera på någon sorts mast eller stolpe. 

Vi gick iallafall först till el för att kolla om de hade någon kabelsko eller kabel, vilket för mig känns ganska naturligt, el liksom? men deras arbetslag satt i möte och en kille som satt där bara kollade frågande på oss när vi försökte få tag på kabelsko. Vi gjorde ett sista försök att röra oss bort mot fordon o träffade den där skit trevliga läraren från igår(?) och frågade honom. Så vi gick in å letade bland lite reservdelar de hade och visst fanns det skor där och nån bricka och 2 muttrar. Nu har vi iallafall lite, resten får vi väl köpa, tror calle skulle röra sig till byggvaror imorgon och köpa det som var kvar. Men får se. 

Roligt att alla har vart så positiva när man mött dom och frågat om hjälp. Känns gött att ha kommit igång med projektarbetet så tidigt. När vi gjort klart generatortest och fått lite siffror så kan vi börja tänka på resten av konstruktionen och problemlösningen. 

hejdå

080923

Vi hörde lite med CG häromdan om han visste något om det fanns någon provbänk för generatorer på Giraffen nånstans. Mycket riktigt verkade han ha lite koll iallafall och idag så var vi och pratade med en lärare på fordon och han visade oss bänken. När vi har bytt lite smågrejer på generatorn så blir det nog dags att gå och testa vad den ger för output. Snyggt vore ju också att rita ett diagram med testvärdena samt försöka hitta en funktion som beskriver effekten/varv, för att hitta generatorns effektivaste varvtal. 

Grattis till calle idag, 18 år, öl och cigarr han får! 

080921

Hejsan, 

Kom nyss på att ja o calle va i majåker i onsdags! 

Det hela började med att Calle sa att han kanske hade hittat en "ställning"/"mast" som vi kunde ta ner o ha till vårt vindkraftverk. Jag frågade hur hög den var och vart o han sa att den kanske va 25-30 m hög. "HUR FAN SKA VI MONTERA NER EN STÄLLNING SOM ÄR 25-30m HÖG?" var min spontana fråga och calle prutade ner sig till 15 m och vi skyllde på hans värdelösa uppskattningsförmåga. 

Men iallafall så kom vi på att vi får väl åka ut o kolla för att få inspiration och eftersom Calle inte orkade gå så fick vi låna hans mammas bil(klen:P) . Vi åkte ut och kollade och den var lite hög och inte direkt nedmonterbar, men cool. Alltid trott att det vart en mobilmast av nått slag. Den måste vart 25-30 m iallafall. 


Fick inte ens med hela på bilden


Men det var iallafall lärorikt att se konstruktionen och roligt att se hur mycket allting utvecklats inom branchen under de senaste åren. Här är jag:


Jag en bit ifrån

Som ni ser så finns en vinch som gick till en hiss på sidan av masten. Den var dock rejält ur funktion. 



Tog en bild på hur de fäst alla delar av masten. Det jag reagerar lite på är att den var formad som en lång rektangel, med lika stor bredd 20 m upp som vid botten, Det borde väl bara betyda onödiga påfrestningar på konstruktionen? 

Ne nu fan får de räcka, de tycker nog calle också:



080917

Hejs, 

Vi tog oss lite tid nu på morgonen och skrev klart projektplanen(preliminär), va lite grejer som behövdes fyllas i. Nu är vi alltså inne i informationssamlings-fasen, och snart problemlösningsfasen. Känns som om vi får ta lite tid snart till att sätta oss lite längre men alla lärare tar ju våra perfekta onsdagar. Ju mer man kommer igång ju mer kan man delegera ut och ju effektivare jobbar ju man. Tog med generatorn till skolan idag också och vi kollade lite på att cadda den samt testa den. Vore smart att testa innan man bygger ett kraftverk efter den, men funderade på att bara skaffa en rem och dra runt ett litet cykelhjul? borde funka? 

Känns som de händer lite i projektarbetsgruppen iallafall, pappersarbetet/planering klart iallafall, det tråkigaste:P Men har redan haft nytta av WBS schemat vi gjorde, bryta ner de olika faserna i mer förståerliga och målinriktade ämnen. Aja, får bäl bolla lite med killarna de kommande dagarna och försöka komma på nått smart. 

Allt för idag

Nice

Tog för ett tag sen
Tog den här i våras...

080911

Va o hämtade generatorn förut, tog med min verktygslåda och nåra mejslar och drog av fläkthjulet och lite annat, sen kom den ut lätt. Den såg ut att va i bra skick, bara lite aluminium korrosion på ytan av generatorn tyckte jag det såg ut som, men spolarna såg skitbra ut, men får la gå över den lite mer nån dag och kolla hur det ser ut, dra över den med stålborste. 

hade, ska dra o träna, hej

080910

Tjena, idag har vart stressigt. De e piss att vi har en massa schemalagda lektioner på onsdagar, annars e de en perfekt projektarbetsdag. Men vi fick lite gjort idag, husrådet var inställt så vi åkte idag med min bil till bildelslagret i gösslunda för att införskaffa en generator. Jag, Anders och Calle drog ca kl 14.00 och var "klara" ca 16.. Vi hittade först inte dit och när vi hittade så fick vi gå ut och kolla om vi hittade nån. Självplocks-skrot om man säger så. Efter ett tag så hittade vi en ford fiesta med en generator som verkade ok, inte för stor för oss(Y) Frågade om vi fick köpa den och de gick bra, han skulle ha 200 för den och det är ju överkomligt, men då var vi tvugna o få av den också. 

Det tog ett tag, mycket eftersom de verktyg som fanns att tillgå var några ledade nycklar och några fasta, hade tatt hälften av tiden med en hylsnyckel. Men vi fick av den men aldrig ur den, var tvungen att åka hem och spela fotboll. Vi ska dit igen efter skolan imorgon o ta loss det sista, ska dra med lite verktyg så det går snabbt och smidigt. Sen får man akta sig därute, trampade i typ sjunklera:P såg helt vanligt ut men sjönk fan ner en decimeter! bilder kommer sen:) 

Tanken med att skaffa en generator först är att vi tror oss kunna behöva den för att 3d moddelera och bygga resten av kraftverket runt den. Men det rullar och går! 

Hade, bilder kommer nog snart, eller imorgon!

080904

Tjena, la upp allt på bloggen idag så de blir lättare att se. Riktigt bra går de, nästan klara med pappersarbetet, måste bara kolla över o ha möte med krister för att stämma av. Igår så gjorde vi (jag,anders,calle) klart tidsplaneringen och ett sånt där WBS-Schema (?). Tidsplaneringen blev skitsnygg o pedagogisk o wbs schemat blev bra också. Bra o ha när man ska gå tillbaka o se vad man egentligen skulle göra om man blir överentusiastisk.

Hittade ett häfte om aerodynamik med massa formler och exempel nu också, ute på flyg idag, samt förhörde mig med andreas om lite propellerbalansering. Det stog mycket nyttiga räkneexempel osv men får väl ta det när det kommer. Det verkar finfint iallafall.

080825

Igår så började jag och Calle med projektplanen. Vi kollade vad som skulle vara med och skrev på en del rubriker. Vi har möte på onsdag med vår grupp o tänkte se över det vi skrivit hittils. Försöker hitta en bra lösning för att presentera vårt arbete just nu, en startsida och lite bloggar, den mesta tiden går åt till det. Men det ska bli spännande att börja konstruera och bygga, nu går den största delen av tiden åt till att fixa klart allt pappersarbete:S men de kanske är för vårt eget bästa.

080824

Började med att kolla på idéskissen idag, vad ska va med osv. Jag tror att vi har en ganska bra uppfattning om vad vi ska göra och hur hela vindkraftverket ska se ut, men pappersarbetet är en helt annan sak. Jobbig men förståerligt, hur ska någon annan annars fatta hur man tänkt. Får kolla om vi kan få klart skissen imorrn, men det ska nog gå. Det är svårt att skriva mycket, eller med andra ord så är de svårt att skriva annat än kortfattat. Det är nog det som är meningen och vi får snarast börja med projektplanen som verkar vara en hel del mer utförligt. Skönt att komma igång med det på och riktigt:) Det ända som är lite nackdel med att vara en så stor grupp från olika klasser är att få tid till att ses och stämma av, samt att göra pappersarbete. Vi får väl dela upp det på något smart sätt!

080408

Läste den där sammanställningen av ett 10 år gammalt projektarbete, riktigt väl genomfört och dokumenterat arbete. Men dom hade lagt ner väldigt mycket tid och hade väldigt mycket mer kunskap om metallarbete än vad vår grupp har så vi kan nog inte räkna med att göra allt i samma skala. Dom skulle ha ett 12 m torn med gjutet betongfundament och en diameter på 5 meter. Lite utanför vår liga. Men fortfarande mycket givande att läsa. Jag tror nyckeln till att lyckas är att hålla saker simpelt och i relativt liten skala! Men jag tror att bara man vet vart man ska vända sig efter hjälp så kan man nog fixa det mesta. T ex rotorblad som känns som en av de största utmaningarna.

080407 – 2

Snackade med CG idag vilket var givande. Ska ha lite föreläsning på onsdag om generator och fick material, sammanställning av ett projektarbete som var 10 år gammalt och väldigt välgjort som jag hoppas ska inge lite inspiration och lite insikt i arbetet. Det stod både lite om historia och allmän fakta, aerodynamiska rotorblad och sen hur de tillverkat alla delar samt växel vilket kan vara till stor hjälp. Får läsa igenom på bussen i morgonbitti.

Vi skulle kunna göra en kuggväxel med utväxling 5:1 eller vad som nu behövs genom att ha ett blad på rotorn och sedan under den sätta generatorn, eftersom den inte ger speciellt mycket luftmotstånd om den sitter under där ändå strukturen går in och bromsar. Man skulle enkelt kunna svara genom CNC vilket Calle kan och sedan köra gängtapp och bulta lite bara? Får ta ett steg i taget kanske! Får inte glömma, kom precis hem från träning och tog bild som jag tänkt på länge till header på hemsida. Skulle kännas roligt att ha en snygg presentation av vad vi håller på med. Tog en överexponerad och en underexponerad som Calle gjorde dubbelexponerad :D

080407

Vi snackade med CG idag, jag och Calle. Vi fick ett 10 år gammalt projektarbete där dom byggt vindkraftverk väldigt genomförligt så det ska bli intressant läsning. Dom var 2 stycken som byggde varsitt och vi är 4:a som ska bygga 1 så vi borde klara det. Men vi får väl se hur det går. Känns bra att vi kommit igång med det såppas tidigt endå. Men det kan bli ett stort arbete så det är väl ett måste.

080402

Idag hade vi vårt första möte med projektarbetesgruppen där vi skrev upp mål och moment för vårt arbete som är att bygga ett vindkraftverk. Vi kan lägga upp dokumentet på sidan när den kommer upp! Dock får vi vänta tills jag blir 18, vilket är 2 veckor, så vi kan beställa hemsidan. Det känns lite coolt att ha en egen hemsida och det ska finnas 4:st bloggar där vi fyra ska kunna logga i varsin. Vi bestämde ganska viktiga saker och om ett tag ska vi planera in några besök med diverse kunniga folk för att ha kompetensen före vi försöker använda den. Det är en del i skolan just nu för mig så jag hoppas att det blir bättre schema i 3:an så att det finns mer energi över till projektarbete. Vi har snackat lite om konstruktionen, mycket är just nu beroende på hur mycket vi kan tänkas få i bidrag, om något alls. I vilket fall så är nog inte strukturen ett stort problem att konstruera utan propellerbladen och växling mellan generator/propellerblad är det som kan bli lite att bita i. Propellerbladen kan vara antingen i trä, eftersom det är lätt att bearbeta och billigt, eller glasfiber gjuten runt en trämodell vilket är ett dyrare men lättare sett till massa. Först och främst så hade vi tänkt boka in några intevjuer med nån kunnig och dels kanske CG på en föreläsning om generatorer. Jag kom på att vi antagligen behöver en växelströmsgenerator eftersom den ger samma spänning oberoende av varvtalet vilket en DC generator inte gör?

RSS 2.0