090116

Hallo, fick reda på att jag var ledig idag så tänkte att jag åker in till skolan och jobbar med projektarbetet. Resultatet blev bra, har jobbat med att göra ritningar på allt och är väl nästan klar. Men tror att jag kommer behöva revidera ritningarna några gånger. Kom också på att jag jobbade lite efter förra inlägget och ökade höjden på turbinen med 50%, vilket borde resultera i 50% mer kraft. Detta för att vi behöver ha ett högt varvtal snarare än stort moment: Kan visa en rendering jag gjorde för några minuter sen:



090112

Tjena, vi skulle haft TuF med CG förut men han var sjuk så jag har jobbat några timmar med projektarbetet idag. Kom ju på att jag kunde välja att konstruera turbinen annorlunda och skall visa resultatet:



Jag tänkte att för att optimera och få ner vikt så behöver man ju inte bygga helt i metall. Man sparar mycket vikt på att använda andra metoder. Nu har jag tänkt att vi skall spänna en segelduk över konstruktionen, precis som vi skulle gjort med plåten fast med duk. Jag räknar med att vi ska få samma snurr på maskineriet men med lägre vikt.

Den förra turbinen, och då menar jag bara konstruktionen längst ut på stöttorna vägde 6.5 kg. Efter att jag gjort den första modellen av denna nya, så vägde den ca 3.5. Men då använde jag 1cm diameter rundstång överallt. Något som borde vara onödigt? Jag halverade diametern till 5 på alla rundstänger förutom den som kommer svetsas mot stöttorna. Eftersom en minskning med hälften av diametern medför en minskning med 75% av varje stångs vikt så blev jag av med rejält mycket vikt.

1259 gram väger det nu, vilket jag tror kommer göra det möjligt med högre effektivitet, även om du kanske förlorar lite rörelsemängd. Vi kan nu välja att bygga turbiner som kan ta större vindkraft, dvs högre. Och sen kan vi också bygga turbiner med längre momentarm vilket ger mer kraft i rotationen. Jag tror att eftersom vi behöver ett så stort varvtal så kommer vi nog satsa på att ha lite högre turbiner. Vi får väl se men vi ligger efter i planeringen så vi måste ha en ritning snart, så vi kan sätta igång med att skaffa material och att bygga.

P.S Mass properties verktyget i Solidworks har varit till stor hjälp, även om det är möjligt att genomföra beräkningarna manuellt så sparar det enormt med tid.

090107

Hej, inte skrivit här på ett tag men det är befogat, för de har vart lov! 

Arbetet går trögt, vi skulle arbetat med vinkraftverket alla 3 nån dag på jullovet var bestämt men detta höll ingen. Anders prioriterade att jobba och göra annat och Calle har prioriterat att åka skidor osv. Engagemanget att göra något åt projektarbetet har varit minimalt. 

Enligt vår planering så skall vi nu börja med att bygga produkten, dvs vårat vindkraftverk. Vecka 2. Imorgon är första skoldagen på vecka 2 och vi kommer inte börja då heller. Jag kommer att föreslå en nedskalning av slutprodukten eftersom vi har ont om tid för byggandet. Jag får väl också försöka tjata på dom andra att vi måste ta oss tid och jobba nu, för med ett sånt här projekt går det inte att göra allt sista veckan. Men jag får väl bara hoppas på att de andra tar sig i kragen och engagerar sig lite nu.

Några konstruktiva förslag till arbetet:

Förslag för att minska vikt utan effektförlust i turbinen. Att bygga en ram av stålstänger, med liten diameter och sedan uppfästa segelduk som tar emot vinden istället för plåt. 

Vår bilgenerator kommer inte kunna drivas av turbinen, även om vi har den i befintligt utförande. Vi borde skaffa fram en mindre, med lägre minsta varvtal.

Vi borde skaffa fram en axel och börja jobba fram hur vi skall fixa infästningar etc. 

Vi måste bli klara med en modell. Göra ritning och sedan bestämma oss för att köra på den.





RSS 2.0