081119

IDAG, 

Vi bestämde som sagt förra gången olika deadlines som varje person skulle ha att tänka på olika saker, och det har funkar skitbra så vi körde på det igen tills nästa onsdag. Jag fick äran att tänka ut vilken sorts turbin vi skall ha för att ge kraft och jag tyckte att darreius turbin eller en motstånds baserad verkar vara det bästa alternativet för oss. 

En motståndsbaserad turbin får kraft av luften som trycker konstruktionen runt, till skillnad från en lyftkraftsbaserad som genom en lyftkraft som delas i 2 komposanter driver turbinen framåt. Den konstruktion jag tänkt mig kommer jag redovisa bildligt här eftersom den är svår att förklara samt inte helt färdigtänkt. Men principen är den att på ena hållet erhålls ett stort motstånd och på det andra hållet ett litet, vilket får turbinen att gå runt. 

Jag vill också att vi har 3 st turbinblad, detta eftersom det ger en relativt jämn kraft, samtidigt som det inte blir för tungt, vilket skulle medföra att vår struktur som gåller upp bladen skulle bli tyngre, och därmed också axlar osv. 

Tills nästa gång så tänkte jag att jag skulle rita upp en grovskiss i cad samt tänka lite på vad som blir effektivast av att ha en turbin som är liten hävarm på och istället är väldigt stor kraftarea på, eller om man skall ha en lång hävarm och en lite kraftarea. Detta är beroende på vad vi vill få ut för varvtal och vi anders har räknat lite på om vi kan använda den generator vi skaffat. Vi får se om vi kanske skaffar en mindre generator, då de 1800 varv vi behöver kan vara svåruppnåerliga, även med mycket utväxling. 

Sedan räknade jag med calle idag ett väldigt roligt matematiskt problem. Vi skulle räkna ut för vilken konstruktion, 3 benad eller 4 benad, som vi behövde minst längd balk för. 

Jag kör inga detaljer men vi räknade med längden l för 1 sida och gjorde om detta till arean för en triangel, resp. en kvadrat. Sedan räknade vi ut hur mycket en sida för triangeln var, uttryck i l för att få samma area på de båda. Efter detta räknade vi ut hur länga genomskärningslinjerna var, så nu kunde vi ta reda på hur mycket balk uttryckt i l det behövdes för att nå ända ut till kanterna på respektive konstruktion. Vi fick fram att det var effektivare med den kvadratiska formen, men det var inte med jättemånga procent, under 10 % iallafall. 

jaja, planeringen är väl hyfsat i fas iallafall, får skriva nästa onsdag eller nått.. 

HEJ

081110

Tjena, Hade lite sammanträde med projektarbetsgruppen efter skolan idag. Tog inte så lång tid som jag trodde. Men kände att det är svårt att jobba alla tillsammans eftersom vi aldrig har gemensam tid och vädrade detta till de andra som instämde. 

Nu har vi diligerat ut lite vad vi ska göra tills nästa onsdag och det känns som om vi kommer framåt iallafall. Jag har fått inspiration ifrån uppdelning av moduler och kapitel på flygplan och tyckte att vi skulle tillämpa detta på vårt arbete. Därför har vi delat in vindkraftverket i moduler. Ungefärlig indelning:

Modul 1 - Turbin
1.1 Blad
1.2 Upphängning
1.3 Axel

Modul 2 - Struktur
2.1 Allmän struktur
2.2 Infästningar

Modul 3 - Kraft
3.1 Generator
3.2 Drevning
3.3 Kablage
3.4 Batteri

Detta system är praktiskt när man skall göra ritningar samt redovisa arbetet, och det blir lättare för oss att få en översikt. 

Jag skall iallafall ha hand om turbindelen och sätta mig in i rätt turbinkonstruktion. Detta passar mig eftersom jag går flyg och har läst lite aerodynamik innan och så, det ska bli kul. Calle ska ta hand om strukturen och anders ska fundera på generatorn och drevning mellan axel och generator. 

Fick lite feedback från christer förut också, de va rätt bra. Nu får vi se hur vi klarar det framöver. Vi ligger lite efter i vår tidsplanering men vi hinner nog komma ikapp om vi jobbar hårt, vi har precis börjat med problemlösningsstadiet och vi ska väl va en bit in i det vid det här laget, 

Hade 


081105

Ledsen att inget inlägg har kommit upp, men nu får de bli lite fart på det här arbetet. Satt just och kollade på youtube på lämpliga konstruktioner och det finns tonvis med inspirerande grejer. Bland annat: 



Denna konstruktionen är smart för att den känns väldigt enkel. I slutändan så har de turbiner vi vill bygga, alla samma princip. Alla fungerar mer eller mindre avancerat som en vanlig vindsnurra. 

Det vi måste göra nu, är:

*Bygga en fungerande prototyp på den princip vi vill använda för det stora kraftverket (väldigt enkel prototyp)

*Skissa och lösa problemen runt hur den skall se ut och hålla, DVS kvalité

Vi ligger efter i schemat och nu skall vi ha hunnit börja bygga modellen och ha löst all problemlösning. Jag tror inte att de andra i gruppen inser att det kommer ta tid, tid som rinner iväg. I och för sig ligger byggandet av prototyp efter problemlösningen och prototyp har vi redan testat, om än en enkel sådan. Fast vi måste göra en ny som bättre uppfyller våra krav, så vi ser de brister som finns, innan vi börjat konstruera. 

Ne nu fan får vi se till att ta tag i det här. 

RSS 2.0