090225

God Morgon. Idag hade vi vår första schemalagda projektarbetstid.

X I TAKET

Men fått gjort en del. Suttit i Cad och ritat på ett lager som kommer hålla axeln på plats. Jag har ritat själva lagret som 2 banor bara eftersom det känns lågprioriterat att gå in på detaljer när det gäller en del som ändå köps in av underleverantörer. Men infästning som håller lagret på plats behövde ritas. Jag ritade en sorts I-priofil, eller snarare dubbel L profil för att vara få den styv i många dimensioner. Renderad bild kommer.

Fick sedan ändra lite osymmetri i själva ställningen, mellan topp plattan och benen. Märkte att det inte var symmetriskt när jag försökte sätta ihop lagret för axeln och dess infästningar. Tog en pratstund med Calle om på måndag/tisdag då det är tänkt att vi ska köra igång eller helst bli klara med byggandet. Måste se till att vi har tjock ståltråd och någon sorts plastlist att böja som framkant. Det ska nog bli bra hoppas jag. Men både arbete med ritningsdel och själva byggandet är lite påfrestande. Ska bli skönt när det här är klart.

Börjat småkladda på slutrapporten och ska fortsätta i helgen så att det inte blir så stressigt det sista.

Vi har också diskuterat lite om själva axeln och det lutar åt att det blir ett cykelnav som blir basen. Men vi måste bara hitta ett och se till att det är svetsbart, inte aluminiumlegering utan stål. Får jobba på detta.

Jag kommer tillbaks! hejdå..

090219

Hallå där igen, 

Igår hade vi lite projektarbete efter skolan alla tre för första gången på länge. Vi började med att gå till Calle där alla delar vi införskaffat låg. Vi drog in allt i garaget och började göra klart för oss hur det skulle se ut, stog och pusslade lite och det verkar ganska lovande. Strukturen blir nog inga problem, det är att få till axel på ett bra sätt som är viktigt just nu. Själva turbindelen kan inte byggas utan att vi har en fungerande, roterande axel. Det är här det sätter käppar i hjulet.

Vi hittade ju en diffrential som vi tänkte använda men vi har misstankar om att den kommer att gå alldeles för trögt. Man skulle kunna ta bort de delar som vi inte behöver i själva diffrentialhuset men detta innebär jobb och inget säkert resultat. Vi letar efter vad som helst som kan snurra fritt och hysa en axel på ovansidan. Vi bestämde oss efter ett tag att gå hem till Anders i majåker och leta lite. Hans bror är lastbilsmekaniker och har en del saker hemma i sitt garage som vi letade lite bland. 

Vi hittade en servopump med ett hjul på som snurrade ganska lätt. Det hade kunnat fungera ganska bra men vi vet inte om själva hjulet är svetsbart. Vi tänkte att vi skulle sätta en tjockare järnstång lodrät upp som roterade på denna tallrik. Järnstången skulle fungera som axel. Men vi ringde Anders bror och hörde med honom men han sa att han kanske hade något bättre vilket låter riktigt bra. Men vi måste bara få fram den där "bättre" delen, för som vanligt så är det lätt att säga en sak men ofta svårt att göra:)

Detta är som sagt den praktiska delen och vi jobbar för fullt för att genomföra den snyggt. Vi ska göra vårt bästa även om vi har begränsningar i form av bristande kunskap, bristande ekonomisk kraft och bristande tillgång på lokaler. FÖR ATT INTE GLÖMMA DET VIKTIGASTE: TID. Vi hade tänkt att vi skulle vara ute i våran hangar på flygplatsen men har inte spikat detta 100% än. Men har inte frågat än :P men där har vi det mesta vi behöver. Slip, cirkelsåg och svets. Detta hade vi tänkt genomföra på A-dagarna nästnästa måndag/tisdag. Eftersom detta är 1 vecka innan inlämningsdatum så tänkte jag börja med det jag kan göra på redovisningen så länge. 

Lite cool VAWT

Sedan har vi ritningsdelen, vilken har vissa begränsningar. Det som hindrar på den fronten är att jag inte har ett fungerande solidworks hemma. Programmet fungerade bara 1 månad och aktivera gick inte, / går inte med skolans kod. Har försökt få hjälp av CG men han har inte prioriterat detta precis så jag får försöka sitta så mycket som möjligt i skolan. Det skall nog gå fint om calle kan fixa iordning sina ritningar. Man får tjata lite på honom för att det skall hända saker vilket är lite tråkigt. 

Men ritningarna som jag har gjort ser väl helt ok ut rent ritningstekniskt, men det är mer detaljer som skall göras. Men denna delen av projektet blir nog inte några jättestora problem hoppas jag. Hemma kan jag ju alltid börja med redovisningen som jag fick papper om av christer här om dagen så nått kan man väl alltid göra. 

Ska göra mitt bästa för att det här ska bli så bra som möjligt 

Hade // OTTO 



090218

Hej,

I måndags så var vi hos Daniel i klassen och hämtade lite skrot. Bilder kommer.

Vi köpte 3 långa bitar som kommer att fungera som ställning/struktur. Vi fick också en gammal diff som låg ute på gården som vi kan låta axeln gå i. Vi köpte några ihåliga stänger som kommer fungera bra som stöttor osv.
Vi betalade 5 kr kilot för metallen och det blev 125 kr för alltihop vilket är ett bra pris. Idag ska vi till calle och märka upp hur vi skall bygga på alla delar och allmänt tänka. Får uppdatera mer sen ikväll.

Hade, OTTO

090210

Var hos calle igår och hade lite typ "möte". Det var jag och Calle som var där och vi pratade om:

*Ritningar

*Praktisk framställning

*Redovisning

Vi har båda gjort ritningar till de delar vi 3d modellerat. Vi tog och korrekturläste varandras ritningar och påpekade saker som kunde förbättras. Det handlade bla om smartast vyplacering, layoutskisser, svetsningsanvisningar och förteckningar. 
Vi bestämde ett gemensamt ritningshuvud för att få det snyggt och bestämde att vi skall ge ut ritningen i olika versioner. För varje ny version ska vi ha gjort förbättringar. Att ge ut ritningen i olika versioner är också smart eftersom det är så det fungerar på en arbetsplats. Att ge ut i versioner gör det också enkelt att följa arbetet. 

Den praktiska framställningen har visat vara det absolut svåraste i vårt arbete. Anledningen till detta är nog både ekonomisk och arbetsbördan. Den ekonomiska delen ligger i att vi själva måste betala för allt vi skall köpa vilket på ett sätt är kreativt. Detta tvingar oss till att göra lösningar som är realistiska men det gör också att vi hela tiden måste tänkta på vad man kan använda, vilker drar ner effektiviteten. Från början var vi också 4st personer som skulle göra arbetet men tidigt hoppade ju Sebastian av och resten av arbete har mest jag och Calle gjort. Jag har försökt meddela Anders när vi tänkt jobba men om man når fram så har han antingen inte vart anträffbar eller haft något annat han varit tvungen att göra. Men med hjälp av kontakter ska vi försöka så gott det går.

Vi hade tänkt försöka göra ritningarna så pedagogiska som möjligt för att de skall kunna illustrera vårt arbete vid redovisning. Både inför vår kontaktperson och inför projektarbetsdagen. Beslutet är nu också att vi skall bygga en modell 1:2 av vår befintliga ritning. Vi vill bygga en mindre version för att göra det hela proffsigare. Hela bygget är beroende på vad vi kan få tag på för material men målet är att det vi bygger, modellen, skall vara mest i pedagogiskt syfte och ritningen skall vara en ritning för en enkel turbin som alla kan bygga. Modellen och ritningen kommer också skilja sig i detaljer. Då ritningen kommer vara det vi vill uppnå.

Det var allt för idag. Ska ringa Calle nu och höra lite. ciao. 

090203

Det börjar att bli tight nu, det är knappt en månad kvar och vi har en del kvar att göra. Men jag är klar med ritningarna, och har börjat leta material. Vi skall nu göra:

*klart ritningar
*leta upp material
*bygga efter vår ritning
*redovisning, utställning

Jag är väl klar med ritningen, ska lägga upp lite bilder, men ritningen har inte ens behövts revideras än så det kan nog ändras. Christer skall få alla ritningar men kan inte skriva ut pga 0 kr kontobalans, VILKET ÄR JÄVLIGT IRRITERANDE.
Här är bild på några av ritningsdelarna:



Calle har lovat att göra klart ritningarna till sin del tills på fredag så vi kan jobba på lovet. Anders har inte lovat någonting, har frågat hur det går med hans del och inbjudit när vi tänkt jobba men han har inte svarat så vi har jobbat utan honom i flera månader. Vi klarar oss nog. Ska få reda på lite prisuppgift och andra saker om material imorrn, eventuellt så skalar vi ner allting till hälften för att kunna bli klara. Vi får se.

Hade bra, hejdå!

RSS 2.0