081008

Tjena! Idag var en stor dag! A-dag, och vad händer då? Jo det var bestämt att vi skulle jobba med projektarbete. 

Det började med att jag hade besiktningstid på bilen på morgonen, så bestämde mig för att ta bilen till skolan för att slippa passa tåg som går konstiga tider. Kom dit vid halv 9 och ingen där...

....Ringde Calle och han var sen, otippat. skulle sagt 9. Anders kom nån minut efter halv 9 och vi satt och skissade lite tills Calle kom. Vi är nu inne i problemlösarfasen kan man säga. Det vi måste bestämma är vilken typ av vindkraftverk/turbin vi ska bygga, detta för att komma vidare i arbetet. De alternativ som finns är då antingen ett konventionellt med horisontell axel och en turbin liknande den på en flygplansmotor, Eller ett vertikalt, då av Darrieus Giromill typ:
Vad jag menar med ett konvetionellt horisontellt axlat:

Vi skissade lite och alla var/är mest sugna på ett av WAVT typ. 

Här är några av de största skillnaderna vad jag förstått:

*Det vertikala kan uppnå högre vridmoment pga att man tar ut lyftkraften relativt långt ut ifrån axeln

*Det vertikala klarar av turbulent luft bättre

*Det vertikala behöver inte ställas mot vindriktningen utan kan ta vind från vilket håll som helst

*Det horisontella kan få upp högre varvtal?

Sen är också en fördel med det vertikala, enligt oss, att det är mer nytänkande och spännande eftersom forskning just nu gör framsteg på området. 

Vi kom iallafall på idéen att göra en prototyp, vilket förövrigt var en väldigt väldigt bra idé visade det sig. Vi tog en av våra gamla stirlingmotorer och använde till socket för en förenklad turbindel. Vi fick åka och köpa lite saker, bla en stav för 3 kr på byggvaror och smältlim på cheapy för 20 kr, sen också lite grillpinnar från hjärtbergs för nån 10? får komma ekonomi-bladet senare. 

Iallafall hade vi med detta och lite verktyg till hjälp allt vi behövde för en prototyp. Den aerodynamiska ytan byggde vi av hårdpapper från diverse gamla ritblock och sedan fick stagen från axeln vara i form av grillpinnar infästa med smältlim på en träaxel, den från byggvaror. I botten hade vi en gammal konservburk för att få lite friktion mellan botten på axeln och på axeln var ett knappnålshuvud! Prototypen gick efter lite test väldigt bra, den slutade som en 3 armad axel och rörde sig hela 28:a varv per minut, när vi använde fläkten som anders eller calle hittade nånstans:P men vi gick ut för att prova det hela för det är ju den miljön den skall befinna sig i, men det var dåligt med blåst och det är också viktigt med höjd vilket vi inte hade, vi provade ute på piren vid hamnen men det var fortfarande dålig vind och spektakles blåste ned och gick sönder lite tyvärr. 

Höjd är ganska viktigt för ett kraftverk, störd luft ger vesäntligt mycket mindre effekt, en dubblering av höjden medför 12% ökning av vindhastigheten och detta är mer än vad det låter eftersom E=(mxV2)/2 där V som sagt är i kvadrat. 

Efter detta gick vi dock hem för dagen, klockan var typ 3 och vi var trötta. Plockade in allt men alla lärare var borta så fick inte tag i någon sopborste tyvärr:P . 

Satt och läste på NY TEKNIK som vanligt och hade sån sjuk tur nyss också. Kolla här:

http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/vindkraft/article424562.ece

surfade sedan in på: http://www.verticalwind.se/technology.html

Hittade deras "Vetenskapliga publikationer relaterade till vår teknik" (Y)

Det mest intressanta för oss, som jag ska försöka hinna läsa igenom är:

Evaluation of different turbine concepts for wind power: 

http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6VMY-4N68049-1&_user=10&_rdoc=1&_fmt=&_orig=search&_sort=d&view=c&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=14c8978ea6dc573202cab526cd38cff8

Direct Driven Generators for Vertical Axis Wind Turbines: 
http://publications.uu.se/abstract.xsql?dbid=9210

Fann mer också men detta får fan räcka för idag! 

P.S Att bygga en prototyp, om än en väldigt enkel sådan är ett mycket bra sätt att prova sin teknik och för att få en djupare förståelse för hur allt ska fungera och på så sätt optimera turbinen så mycket det går. D.s

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0